България ще търси алтернатива на руското . Решението беше взето със

...
България ще търси алтернатива на руското . Решението беше взето със
Коментари Харесай

Решено: България ще търси алтернатива на руското ядрено гориво

България ще търси опция на руското . Решението беше взето със скандал в пленарната зала, а опасенията - да не блокираме нуклеарната си енергетика. 

Правителството да обезпечи контракт с снабдител на неруско нуклеарно гориво, с цел да има диверсификация, предложиха от ГЕРБ.
“Липсата на диверсификация на доставките на гориво за  е опасност освен за нашата енергетика, само че и за стопанската система ни ”, сподели Делян Добрев от ГЕРБ. 
От “Продължаваме смяната ” поддържаха концепцията за опция. 

“В подтекста на войната в Украйна и неприятните външни връзки с Русия вероятността за липса на нуклеарно гориво за  5 е много висока ”, сподели Владимир Табутов от Политическа партия. 

Българска социалистическа партия се оповестиха изрично срещу, тъй като след март 2024 година може да останем без гориво. 

“Да не се окаже по този начин, че в един миг няма да има от кого да вземем нуклеарно гориво ”, сподели социалистът Борислав Гуцанов. 

Служебният министър на енергетиката Росен Христов разгласи, че чакаме най-малко две предложения на компании, чието  трябва да бъде лицензирано. 

“Номер едно е нуклеарната ни сигурност, а номер две е обезпечаването на работата на АЕЦ  " Козлодуй ", новото гориво да не затруднява ”, сподели Христов. 

Движение за права и свободи и “Български напредък ” поддържаха решението. От " Възраждане " бяха срещу и попитаха къде ще се съхранява отработеното нуклеарно гориво от новия източник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР